Start & stop sistemi dur kalk trafiğinin olduğu ortamlarda araç hızının 0 olduğu duraksama anlarında motoru kapatır. Eğer araç otomatik şanzımanlıysa sizin müdahalenize gerek kalmadan kendi bu işlemi yapar.

Aracınız manuel ise aracın vitesinin boşa alınıp debriyajdan ayağınızı çektiğinizde devreye girecektir. Akü şarjı 0’dan yukarıda ve aracın elektrik yükü ise 100’den alt seviyede olduğunda start & stop sistemi başarılı bir şekilde devreye girer. Ayrıca soğutma suyunun da 60 dereceden yukarıda olması, sürücünün emniyet kemerini takıyor olması, direksiyonun %25 ten fazla döndürülmemesi bu sistemin devreye girmesi için gereken şartlardandır.

 

Start & Stop Faydaları

Sağladı en önemli fayda yakıt tüketimini azaltmasıdır. Start & stop sistemi yaklaşık olarak %10-15 arası yakıt tasarrufu sağlar. Özellikle de trafiğin fazla olduğu şehirlerde yaşıyorsanız bu yakıt tasarruf seviyelerine ulaşabilirsiniz. Ki bilindiği üzere ülkemizin kalabalık illerinde her daim trafik sorunu yaşıyoruz. Bir başka faydası ise bu süreçte motor çalışmayacağı için egzoz gazları da oluşmamış oluyor ve biraz da olsa karbondioksit salınımınızı azaltmış oluyorsunuz.

Eski sistemlerle karşılaştırılması

Eski sistemlere nazaran farklı bir marş motoruna sahip bu sistem aracın herhangi bir parçasına da zarar vermemiş oluyor. Eskiden araçlarda tek alternatörlü marş motorları kullanılıyordu ve bu marş motorları şarj sistemine sahip değildi, fakat yeni geliştirilen sistemde durum bundan farklı. Alternatör-dinamo sistemi olan marş motorları kullanılıyor. Bu marş motorları sayesinde araç daha kısa sürede motorunu çalıştırabiliyor ve yeniden çalışabilmesi için gerekli, olan elektriği depolayabiliyor. Bu yüzden eskisi gibi akü zayıflaması ya da marş motorunun bozulması gibi durumlar yaşanmıyor.


] }

Tagged in: