[dropcap]S[/dropcap]ubaru simetrik dört çeker sistemi, Audi Quattro’da ki gibi tam zamanlı bir dört çeker sistemidir. Neredeyse 40 yıldır kullanılmaktadır. Hatta Subaru 40 yıldır aynı isimle kullanıyor. Bu sistemin, bu ismi taşımasının sebebi tamamen simetrik olmasıdır. Yani aracın sağ ve sol tarafında neredeyse hiçbir fark yok. Subaru mühendisleri bu konuda çok dikkatliler. Bu simetriklik arabanın dengesini arttırıyor. Bu sayede, bu dengeli arabaları yaptıklarını söylüyorlar. Bu sistemi tasarlarken göze aldıkları birkaç ana konu var. Birincisi Subaru’nun yatay olan Boxer motoru. Yatay Boxer motoru sayesinde Subaru, ağırlık merkezini olabildiğince aşağı alıyor ve arabanın dengesini böylece korumuş oluyor. Bu sayede araç virajlarda daha iyi kabiliyet gösteriyor. İkinci eleman yatay, kompakt ve hafif bir şekilde tasarlanmış olan şanzıman ve diferansiyel ikilisidir. Bunu da orta eksen üzerine, sağa ve sola eşit olacak şekilde konumluyorlar. Bu sayede motordan gelen dengeyi şanzımana ve diferansiyele taşımış oluyorlar. Üçüncü dikkat ettikleri şey de bütün bu sistemin ön aksın önünde değil, ön aksın üzerinde ve arkasında olmasına özen gösteriyorlar. Böylece araba burundan daha az kayıyor ve toplam ağırlık daha merkeze doğru gelmiş oluyor.

Simetrik AWD tam zamanlı bir dört çeker sistemdir. Yani sürekli olarak dört tekere de güç veriyor. Subaru’da dört farklı çekiş sistemi mevcuttur. Çünkü arabanın kendi boyutuna ya da şanzımanın boyutuna göre sığdırabilmek için farklı sistemler tasarlamışlardır. Ama hepsinde ortak olan tek şey simetrik sistem. Bütün sistemleri sağa ve sola göre simetrik şekildedir. Bu dört sistem şöyle:

Birinci Sistem:

Birincisi, hidrolik kavramalı dört çeker denilen sistem. Bu hidrolik kavramalı dört çekerli sistemi bütün manuel araçlarında kullanıyor. Manuel araçlara bu sistemi koyuyorlar. Bu şekilde şanzımanın arkasına bu sistemi oturtarak simetrik bir çekiş sağlıyor. Bu sistemde standart güç dağılımı %50’ye %50’dir. Tamamen dengeli bir sistem. Öne ve arkaya eşit güç veriyor.

İkinci Sistem

İkinci sistem aktif tork dağılımlı dört çeker sistem olarak geçiyor. Bu sistemi CVT şanzımanlı araçlarında kullanıyor. Bu sistemin dağılımı öne %60 arkaya %40 şeklindedir. Amaç biraz daha ağırlığın bulunduğu ön tarafa çekiş yüklemek. Torku daha çok öne vererek aracın off-road performansını arttırmaya amaçlıyor. Bu sistemde devamlı kullanırken ESP’nin sensörleri hesaplamalar yapıp, gerekli tekerlere gerekli torkları veriyor.

Üçüncü Sistem

Üçüncü sistem değişken tork dağılımlı dört çeker diye geçiyor. Bu sistem CVT şanzımanlı WRX araçlarında bulunuyor. Otomatik WRX araçlarda daha sportif hissettirmesi için öne %45 arkaya %55 şeklinde bir dağılım kullanmış Subaru. Ancak zor hava koşullarında kendini %50’ye %50 olarak geri alıyor ve daha güvenli sürüş sağlıyor. Bu sistemde hidrolik kilitli diferansiyel kullanılmış ve ihtiyaç duyulduğunda gücü daha çok arkaya veya daha çok öne vererek, maksimum kontrolü maksimum eğlencede sunduğunu iddia ediyor.

Dördüncü Sistem

Dördüncü sistem ise en sportif ve en sert dört çeker sistemi olan sürücü kontrollü dört çeker sistemi. Bu sistem sadece WRX STI yani manuel araçlarda kullanılıyor. Aldığınız zaman manuel bir ayarı var. Bu ayar sayesinde ön tarafa %41 arka tarafa %59 yada ayarı değiştirirseniz öne %50 arkaya %50 şeklinde ayarlayabiliyorsunuz. Subaru geliştiricileri sürekli olarak özellikle WRX STI araçlarının çekiş sistemi için zaman harcıyor. Kendilerince en gözde çekiş sistemidir çünkü.


] }

Tagged in:

, ,